top of page
Garden Party

Familia și prietenii

Comportamentul unui pacient cu o tulburare psihică îi poate afecta È™i pe cei apropiaÈ›i, care pot suferi, de asemenea, consecinÈ›ele patologiei.

Familia și prietenii se simt deseori respinși de către pacient și nu știu cum să gestioneze relația cu acesta. Ce putem face?

Anchor 1

Cum putem ajuta membrul familiei care suferă de o tulburare psihică?

  • Ca aparÈ›inători, cu cât înÈ›elegem mai bine ce presupune patologia de care suferă un membru al familiei, cu atât putem să empatizăm mai mult cu acesta È™i să îi oferim suport.

  • Putem obÈ›ine informaÈ›ii referitoare la diagnostic, la etapele bolii, la tratament È™i durata administrării acestuia È™i la prognostic, discutând cu medicul psihiatru. Acesta ne va face psihoeducaÈ›ia, atât verbal cât È™i în scris, pentru a È™ti la ce să ne aÈ™teptăm cu privire la evoluÈ›ia pacientului.

  • Pentru a acÈ›iona din timp, este necesar să fim atenÈ›i la semnele de alarmă care apar înaintea debutului bolii. Fiecare pacient este diferit, de aceea este important să comunicăm cu acesta È™i să observăm orice modificare a comportamentului, care ne poate semnala debutul unei tulburări psihice.

  • Identificarea unui episod de boală chiar la debut poate preveni sau reduce impactul acestuia, îmbunătățeÈ™te semnificativ prognosticul È™i răspunsul la tratament.

  • Putem oferi suport în crearea unui plan de acÈ›iune pentru menÈ›inerea remisiunii, identificând strategii sănătoase de a face față situaÈ›iilor stresante, care pot fi declanÈ™atoare pentru un nou episod de boală.

  • Este impotant să susÈ›inem pacientul, dar în acelaÈ™i timp să îl responsabilizăm, oferindu-i ocazia să se integreze în plan social. 

  • DeÈ™i, ca membru al familiei, acÈ›ionăm în interesul pacientului È™i spre binele lui, este important să nu devenim hiperprotectivi, să nu îi aducem constant critici referitor la cum să îÈ™i trăiască viaÈ›a È™i să nu fim într-o permanentă alertă sau stare de observaÈ›ie. 

  • Negocierea planului de acÈ›iune se face în perioada de remisiune, pentru ca pacientul să fie de acord din timp cu deciziile sau limitele impuse de aparÈ›inători, în favoarea ambelor părÈ›i.

  • Este nevoie de încredere È™i comunicare deschisă, lucruri care se îmbunătățesc prin exerciÈ›iu. În cazul în care siuaÈ›ia se dovedeÈ™te a fi prea dificil de gestionat, putem lua în calcul opÈ›iunea psihoterapiei familiale.

  • În cele mai multe situaÈ›ii, pacientul poate avea dificultăți în acceptarea diagnosticului. Este posibil să se considere vindecat în perioada de remisiune È™i să nege posibilitatea apariÈ›iei unui nou episod. Din acest motiv, este predispus să îÈ™i întrerupă medicaÈ›ia din proprie iniÈ›iativă. În aceste situaÈ›ii este necesar să anunțăm medicul curat, discutând din timp cu pacientul despre acest aspect.

  • Nu trebuie să ne neglijăm propriile nevoi È™i să cerem ajutor atunci când ne simÈ›im copleÈ™iÈ›i, fără să ne simÈ›im vinovaÈ›i dacă ne punem pe primul loc. Asta ne va face mai puÈ›in intruzivi în viaÈ›a pacientului È™i vom putea gestiona situaÈ›iile într-o manieră calmă È™i tolerantă. Este important să fim bine pentru a le putea oferi suport È™i celorlalÈ›i.

bottom of page