top of page
Empty Chairs

Psihologul

Fiecare persoană reacționează diferit în fața problemelor cu care se întâlnește în viață. Ceea ce pentru cineva poate fi o situație minoră pentru care își mobilizează resursele ca să o depășească cu ușurință, pentru altcineva aceeași situație se dovedește a fi destabilizatoare.

Astfel, un individ nu trebuie văzut prin prisma tulburării de care suferă, ci trebuie să ne raportăm la persoana din spatele suferinței.

Psihologul este o persoană specializată în studiul proceselor psihologice. Sarcina lui este de a ajuta atât oamenii sănătoși, cât și pe cei care suferă de diverse patologii psihiatrice sau nonpsihiatrice. După terminarea Facultății de Psihologie, acesta se poate forma ca psihoterapeut pentru a oferi intervenții specifice, individualizate, folosindu-se de anumite tehnici.

Contrar credinței generale, psihologul nu dă sfaturi și nu poate lua decizii în numele persoanei care îi solicită ajutorul. Acesta poate însă, prin întrebări țintite, să îndrume pacientul în a-și atinge obiectivul propus la începutul terapiei. 

Clienții se prezintă la psiholog pentru diverse probleme din sfera familială, socială, profesională etc. Scopul terapiei nu este reprezentat de soluționarea acestor probleme externe, din moment ce modificarea mediului de viață nu este întotdeauna posibilă, ci ajutarea clientului să găsească resursele pentru a face față la acestea.

Psihologul formează o alianță terapeutică împreună cu clientul, stabilind întotdeauna  scopurile terapiei din primele ședințe, urmărind ulterior evoluția clientului, oferindu-i permanent feedback și suport. Vor lucra împreună numai asupra aspectelor cu care clientul se simte confortabil și preintă importanță pentru acesta.

Calitățile unui bun psiholog sunt: empatia, ascultarea activă, validarea emoțiilor clientului, impunerea limitelor, antrenarea asertivității, păstrarea confidențialității.

De obicei, ședințele de consiliere sau psihoterapie se desfășoară cu o frecvență de 1/săptămână, aceasta poate varia în funcție de intensitatea problemei, percepută de către client. Psihologul trebuie să fie flexibil, oferindu-i clientului timpul necesar înțelegerii și procesării emoțiilor apărute și informațiilor nou descoperite despre propria persoană.

Durata procesului psihoterapeutic este stabilită, în funcție de evoluție, de către psihoterapeut și client.

bottom of page